Зареждам...
Loading
Новини
Комплекс "Антик" – реверанс към старата архитектура на Балчик

17.10.2016

Новоизградена многофунционална сграда "Антик" е разположена на крайбрежната алея в гр. Балчик.  Комплексът се състои от хотелска част, жилищна част и ресторанти.  Проектът включва реконструкция и надграждане на Старата рибна борса - сграда с почти 150 години история. Съществуващите елементи на сградата са съхранени максимално, а разрушените - възстановени. Източният зид е изграден наново, а западният зид е запазен и укрепен. Стените на новата хотелска част са вградени в каменните зидове.

Входът на хотелската част е от север. На ниво терен е разположен ресторант с изглед към морето. Фоайето с рецепцията, както и два магазина, са разположени на първо ниво. На останалите етажи са разположени 9 студиа и 27 хотелски модула.

Използваните материали за фасадата са реставрирана каменна облицовка, декоративна мазилка, корнизи и пиластри от варовик и структурна окачена фасада.

Жилищната сграда е изцяло новопостроена. Приземният етаж се различава от реставрираната част на старата каменна зидария. В сградата са разположени 15 апартамента, които се отдават под наем. Използваните материали са допълнение и заемка от каменната облицовка на старата рибна борса в полуподземния етаж, декоративна мазилка, корнизи и пиластри от варовик и структурна окачена фасада. Парапетите са комбинация от метал и стъкло.

Комплексът е разположен по крайбрежието на гр. Балчик. 
Старото име на гр. Балчик е Дионисополис - една от първите гръцки колонии по българското Черноморие. Тук е открит храмът на Кибела.

Архитектурният облик на града е засегнат от периодът му на възход през втората половина на XIX в. Турция отваря черноморските и дунавските си пристанища за търговия.

Настъпва период на промени във феодалната ни държава, известен като Късно българско възраждане. Това се отразява на строителството ни в гр. Балчик. Пример за това са каменните складове на морския бряг.

Архитект Варна Нашата основна задача беше не само да запазим максимално визията на старата сграда, но и да изпълним функционалните изисквания, които имаше инвеститорът. Разполагахме само със спомени на очевидци, фотоархив в музея и частично архитектурно заснемане на елементи от полуразрушената сграда. Подходите в този случай са два: точно реставриране на елементите от фасадната трактовка, доизграждане на фасадата на базата на събраната информация и оформяне на сградата като "реплика" на сградата в оригиналния си вид или новият обем да се изгради в пълен контраст с възобновената фасада, като сградата-паметник да доминира след реализацията. Ние избрахме втория вариант. 

Прочетете цялата статия тук.