Зареждам...
Loading

Дългата къща

Варна
Сградата се намира в жилищен комплекс „Бриз”.  На първи етаж са разположени две спални със самостоятелни бани и фитнес гледащи на юг, а в задната част на сградата са склад и перално помещение, сауна и баня с връзка към фитнеса. Стълбището е двураменно, осветено и разположено на северната фасада.
Втори етаж е разделен функционално на група ден в югозападната част и група нощ в югоизточната част. В първата са разположени дневна с трапезария, кухня, баня и склад. В другата част са две спални помещения, всяка със самостоятелна баня и дрешник. Пред спалните е проектиран балкон, а пред дневната и трапезарията е разположена покрита тераса, свързана към терена с еднораменна стълба.
Функционално-пространственото решение на сградата е получено от чисти правоъгълни форми, търсени както в план, така и в обем. Издължените плътни парапети, които се редуват с дългите отвори засилват хоризонталната линия на сградата. В центъра на сградата напречно излизат два плътни вертикални обема разделени от стъклен шлиц, които са акцентът на архитектурно-художествената композиция и същевременно я балансират. Тази пластика се завършва от наклонените в противоположна посока западна източна част на покрива. Използваните естествени материали като камък, дърво и стъкло дават връзка със ландшафта, а морените лежащи пред терасата създават идентична атмосфера.