Зареждам...
Loading

Къщата с бръшляните

Делфинариум, Варна
Съществуващата сграда е строена преди около 80 години и е в лошо състояние. След извършване на архитектурно заснемаме и конструктивна експертиза се изготвя инвестиционен проект за ремонт.
Сградата се състои от частичен полувкопан сутерен, първи етаж и подпокривен етаж. Основните носещи елементи са - камък за сутеренни и носещи стени, тухли за ограждащи зидове и дървени гредореди за междуетажни конструкции. Покривът е скатен, покрит с едноулучни керемиди. Вертикална комуникация е вътрешна стълбищна клетка.
Проектът предвижда запазване на жилищната функция на сградата, преразпределение на помещенията и изпълнение на нова стоманобетонна конструкция изцяло в контурите на съществуващата постройка. По конструктивен проект се премахват амортизираните елементи и дървената покривна конструкция, междуетажните гредореди се заменят със стоманобетонни плочи. Запазва се и се укрепва фасадна стена на източната фасада на първия етаж. Скатният покрив става плосък, като отводняването се извършва чрез барбакани. Сутеренният етаж се увеличава до контура на партера и се сваля надолу с 80см. за да се постигне  по-голяма светла височина в помещенията.
  При ремонта на вилната сграда е търсено максимално запазване на облика на фасадата. Местата и размерите на прозорците са запазени. Пиластрите и корнизите запазват формата си и се изпълняват от естествен камък. На мястото на дървената остъклена фасадна конструкция на южната фасада  се проектира  нова - метална  с орнаменти от ковано желязо.