Зареждам...
Loading

Evolo 2015- конкурс за небостъргач, тема- Водата е живот

„Къде са хората? ... ...- Хората ли? Видях ги преди години. Но човек никога не знае къде да ги открие. Вятърът ги носи. Нямат корени и това им пречи много“. 

 /Антоан дьо Сент-Екзюпери — Малкият принц/

Забързани в ежедневието си, заети с ухажване на собственото си его в суетата на деня си, хората забравяме за простичките неща, които всъщност са причина за съществуването ни. Приемаме за даденост неща, които всъщност имат огромна ценност. Не осъзнаваме как наистина ни носи вятъра на самозабравата, улисани в телефонни разговори, ангажименти, социални мрежи и не вдигаме глава за да видим нещата, заради които всъщност сме живи. Средата, в която живеем не е лаптопа ни, мобилния ни телефон и колата, а Природата, която носим във всяка клетка от телата ни. 

Интересното е, че от сътворението на света през всички философии и религии до наши дни, независимо от времената и настроенията на човечеството, ВОДАТА заема изключително важно място не само чисто физиологически, но и в психологичен аспект. Водата или капката носи огромната си значимост от научно обоснованите трудове до мистичната символика в признати и непризнати вярвания и учения. Това е един елемент, за който хората не спират да говорят и винаги има какво още да бъде казано, анализирано и преосмислено.

Именно от позицията на съвременния човек, отговорен за средата на живот - архитекта, си позволихме да предложим и нашето виждане за тази, къде осъзната къде не, ЦЕННОСТ. Обвързахме виждането си за МОДЕРНИЯ свят с тази непреходна във времето и измеренията единица, показвайки безкрайния си респект към Природата, имайки самочувствието да бъдем ТВОРЦИ.

Ето така съзнанието ни беше провокирано да създадем една по-различна сграда, чиято структура да не бъде просто една пасивна сграда, за каквито в последните години е модерно и актуално да си говорим, а да направим един нов прочит на сентенцията, че във всяко живо същество има капчица вода.  Ние вкарахме един малък свят в нашата „капка”.

Създадохме среда, чиято функционалната съвкупност като отделните елементи на сградата, отговарят на потребностите на съвременният свят:

- Сонди изпомпват подземна вода, след което тя се изследва и преработва, за да е годна за консумация;

- Системи за обезсоляване на вода от морета и океани, ще я направят годна за напояване, както и използването и в  селското стопанство  

- В лаборатории в сградата, ще се извършват анализи и тестове за доказване качествата на водата, за да се премахват нежеланите химични, биологични и неразтворени вещества;

- Високотехнологични лаборатории ще спомогнат за извършването на анализи и тестове на водата. Чрез използване на био суровини ще се произвеждат био продукти /лекарства, козметика, хранителни добавки/;

- Водноелектрическата централа ще използва гравитационната сила на водните маси за производство на енергия;

- Използваните водни запаси ще се пречистват и ще се използват отново в бита, селското стопанство и промишлеността; 

- Центъра за рекреация и възстановяване, поместен в последните етажи на сградата, ще послужи в използването на водата в спортни игри и медицински процедури.

Тъй като проекта ни е изцяло вдъхновен от водата, подчинихме  неговия облик и дизайн, на този едновременно прост и мистичен елемент. Направихме една визия, която се асоциира с движението на водата. Изцяло използвахме материали, с качества сходни с тези на водата- прозрачност и огледалност, светлоотразяване и светлопоглъщане. 

Тя е символ и отражение на природата и природата е вътре в нея.